Aangifte doen is heel belangrijk.

U bent slachtoffer geworden van een misdrijf. U wilt dat de dader wordt gepakt en uw schade wordt vergoed. Misschien hebt u ook behoefte aan slachtofferhulp. Aangifte doen is dan een eerste stap. Met uw aangifte kan de politie een onderzoek starten naar de daders. Daarom is aangifte doen belangrijk. Ook kan de aangifte bij materiële schade dienen als bewijs voor uw verzekering.

 

Waarom moet ik aangifte doen?

Omdat de politie alleen met een aangifte een onderzoek kan starten. Zonder aangifte kan een zaak niet aangebracht worden bij het Openbaar Ministerie, een eventuele dader wordt niet gestraft. Als uw aangifte voldoende aanknopingspunten heeft begint een onderzoek, kan de dader gepakt worden en kunt u opgelopen schade verhalen.

 

Wanneer de aangifte in eerste instantie te weinig aanknopingspunten heeft om de dader te vinden, wordt de informatie gebruikt om te voorkomen dat u of anderen opnieuw slachtoffer worden. Om te achterhalen op welke plekken een misdrijf vaak plaatsvindt bijvoorbeeld. De politie kan dan maatregelen nemen: meer toezicht of gerichte acties. Niet alleen vergroot dat de pakkans, het werkt ook preventief. Daarnaast kan uw aangifte op een later moment gelinkt worden aan een vergelijkbare aangifte met meer aanknopingspunten, waardoor een zaak alsnog wordt opgelost. Doe dus altijd aangifte.

Omdat u in sommige gevallen een aangifte nodig hebt om uw schade vergoed te krijgen bij de verzekering.

 

Waar doe ik aangifte?

1.    via internet =  Aangifte doen

2.    telefonisch via 0900-8844

3.    op afspraak aan het bureau (maak een afspraak via 0900-8844)

 

In een beperkt aantal steden kunt u ook aangifte doen bij een 3D-locatie, waar u via een driedimensionaal scherm direct in contact staat met een servicemedewerker. In dat geval vindt u een link met meer informatie op uw buurtpagina. Kijk hier in welke gevallen u telefonisch of via internet aangifte kunt doen. Wilt u op het politiebureau aangifte doen, bel dan altijd voor een afspraak (0900-8844). U hoort dan waar het dichtstbijzijnde publieksbureau is, weet zeker dat u voor uw zaak terecht kunt en voorkomt een lange wachttijd. De intakemedewerker kan u eventueel ook adviseren over de andere manieren van aangifte doen.

 

Wanneer kan ik aangifte doen?

U kunt aangifte doen wanneer u slachtoffer bent geworden van een misdrijf. In noodgevallen kunt u altijd 112 bellen, de politie helpt u direct, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het kan ook zijn dat de politie ter plaatse niets voor u kan betekenen. Bijvoorbeeld omdat u ongemerkt slachtoffer bent geworden van een zakkenroller, een onbekende dader uw fiets heeft gestolen of omdat u schade aan uw auto aantreft zonder dat u weet hoe dit veroorzaakt is. In die gevallen belt u met 0900-8844 voor telefonische aangifte. Of doe via internet aangifte.

 

Wilt u aangifte doen?

Op www.politie.nl vindt u voor welke delicten u op welke manier aangifte kunt doen. U kunt ook bellen met 0900-8844: de politie kijkt dan samen met u wat in uw situatie de beste manier is om aangifte te doen: via de telefoon, via het internet, op het bureau of eventueel bij u thuis. U kunt dan direct een afspraak maken. Omdat de politie graag de tijd voor u en anderen neemt, kunnen er lange wachttijden zijn als u zonder afspraak het politiebureau binnenloopt om aangifte te doen. In spoedgevallen, of als u weet dat de dader nog in de buurt is, kunt u altijd bellen met 112.

 

Van welke zaken doe ik waar aangifte?

 

Via deze site kunt u snel, eenvoudig en vanachter uw eigen computer aangifte doen van:

·         diefstal, met uitzondering v.e. auto, motor, identiteitsbewijs & woninginbraak;

·         bedrijfsinbraak (zie aangifte bedrijven);

·         vernieling;

·         winkeldiefstal (zie aangifte detailhandel).

 

Via telefoonnummer 0900-8844 kunt u aangifte doen van alle strafbare feiten die u ook via internet kunt aangeven (zie boven).

Op het politiebureau kunt u terecht voor alle andere soorten aangiften die meer tijd en aandacht nodig hebben, zoals geweld, zeden, diefstal van auto, motor of (verlies) identiteitsbewijs, inbraak, straatroof, fraude/oplichting, en andere zaken waar een mogelijke dader in beeld is. Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. U krijgt persoonlijk advies en kunt een afspraak maken voor wanneer het u uitkomt. De politie neemt de tijd voor u, en u voorkomt lange wachttijden aan het bureau.

 

Kan ik ook anoniem aangifte doen?

In principe kan dat niet. Anoniem aangifte doen, kan alleen in uitzonderlijke, bedreigende situaties. Hebt u reële angst voor wraak van de verdachte? Dan kunt u ervoor kiezen om niet uw eigen adres op te geven. Uw adres wordt dan niet in het strafdossier opgenomen. In plaats van uw eigen adres kunt u bijvoorbeeld het adres van het politiebureau of uw werk opgeven.

U kunt wel altijd anoniem melding maken van een misdrijf. Bel dan met de meldlijn van Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Let op: meldingen kunnen richting geven en bijdragen aan een onderzoek, maar er is altijd een aangifte nodig om een zaak aan te brengen bij het Openbaar Ministerie.

 

Pagina nieuws

Melden van verdachte zaken bij de LBB

Ziet u zaken in Nieuwland gebeuren die u verdacht voorkomen of ziet u zaken die met criminaliteit of overlast te maken hebben, geef dit dan door aan de Lichtblauwe Brigade (LBB). Want pas als deze zaken goed in kaart zijn gebracht, kan de gemeente en de politie daadkrachtig optreden.

 

Licht Blauwe Brigade (LBB) = telefoon: 010-219.14.55

e-mail:   lbb@schiedam.nl

 

Waar moet u dan aan denken, bijvoorbeeld:

-      Op straat dealen van hard of softdrugs

-      Rondhangen van groepjes in en rond complexen

-      Urineren in de openbare ruimte

-      Vervuiling, zwerfvuil en grofvuil op straat

-      Hard geschreeuw in de avonduren op straat, enz

 

De meldingen worden anoniem behandeld.

Acute nood !! dan bellen naar : 112

 


Lees meer »

 

Nieuwland in beeld