Cultuur in Schiedam Nieuwland

Zorgen dat het cultureel talent dat de wijk rijk is, ook werkelijk te zien is’.
Dat is een van de taken van de cultuurscouts. De Schiedamse cultuurscouts opereren onder de vleugels van Stichting Mooi Werk.
Lees altijd het laatste cultuurscoutnieuws op www.cultuurscouts.stichtingmooiwerk.nl

Een van de cultuurscouts is Ineke Hagen. Zij is geen onbekende in cultureel Schiedam. In 2007 startte zij met een pilotproject in West en sinds 2011 is zij
ook werkzaam voor Zuid, Oost en Nieuwland. Enkele jaren geleden was zij initiatiefnemer van de culturele zondagmiddagen in het Julianapark. Deze middagen in de zomerperiode zijn inmiddels een begrip geworden in Schiedam en trekken jaarlijks veel bezoekers. Ineke: “Ik heb een achtergrond in de beeldende kunst en educatie' en zet zelf veel projecten op. Die culturele zondagmiddagen zijn daar een goed voorbeeld van. Het blijft altijd verbazingwekkend hoeveel talent je kunt aanboren in een wijk.” Ook in de de wijk Nieuwland is veel te vinden op het gebied van kunst en cultuur.

In 2014 hebben de cultuurscouts het project de Hollandse Huiskamers georganiseerd. De jaren '50 huiskamer was in Nieuwland te zien van april t/m juni. 

Ook in 2015 werken de cultuurscouts aan het verrijken van de wijk met kunst en cultuur.

 

Ben je een talent, heb je een goed idee of wil je graag meewerken aan culturele activiteiten in Nieuwland? Neem dan vooral contact op met de cultuurscouts van Mooi Werk.
 

Cultuurscouts
 

Voor meer informatie:

 

Stichting Mooi Werk

010-2734780 / 06-54264986

Mail: ineke@stichtingmooiwerk.nl

Of kijk op www.cultuurscouts.stichtingmooiwerk.nl 

 

Pagina nieuws

cultuurscouts organiseren kunstfietsroute

Iets wat de cultuurscouts al jarenlang doen is het organiseren van kunstfietsroutes door Schiedamse wijken. De perfecte manier om je buurt, wijk en stad beter te leren kennen. Want hoe vaak loop of fiets jij niet gedachteloos langs kunstwerken in de openbare ruimte? In Nieuwland staat een nieuwe route op het programma.


Lees meer »

Kunstroute door Nieuwland op dinsdag 26 september

Hoe drink jij je koffie? Kunstroute in Nieuwland
Een project van Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond, in samenwerking met de cultuurscouts van Mooi Werk
Koffie drinken doen we bijna allemaal, maar iedere cultuur doet dat op haar eigen manier. Dat geldt ook voor eten, feestvieren, herdenken en kunst maken.
Het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond heeft het initiatief genomen om een herdenkingsmonument voor de wijk te realiseren. Een plek voor alle culturen om stil te zijn bij bijzondere momenten. Voor dit project worden betrokken Nieuwlanders en overige Schiedammers uitgenodigd om mee te denken over een nieuw kunstwerk voor de wijk Nieuwland.

Lees meer »

Lezing in Nieuwland over verbazing

Lezing over verbazing door Hans Luiten op 4 oktober
Een kunstwerk voor diverse culturen realiseren is een lastige opgave. Vooral omdat alle culturen eigen bijzondere gewoontes en gebruiken hebben. Maar hoe goed ken je de cultuur van je buren eigenlijk? Op woensdag 4 oktober geeft Hans Luiten een lezing en hij behandelt daarbij ingezonden vragen van Nieuwlanders. De centrale vraag is: waarover verbaas jij je in een andere cultuur?


Lees meer »

Hoe drink jij je koffie?

Een project van Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond, in samenwerking met de cultuurscouts van Mooi Werk. 

Koffie drinken doen we bijna allemaal, maar iedere cultuur doet dat op haar eigen manier. Dat geldt ook voor eten, feestvieren, herdenken en kunst maken.


Lees meer »

Fijn Suikerfeest toegewenst

Nu de Ramadan erop zit, wordt binnen de Islamitische gemeenschap het Suikerfeest gevierd.

 

 

Het Suikerfeest of het Kleine Feest is een islamitisch feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt. Dit Suikerfeest duurt 3 dagen.

 

Wij wensen iedereen een fijn Suikerfeest met vrienden , kennissen en familie.

 

 


Lees meer »

Typisch Nieuwland

Enthousiaste artiesten en bijzondere verhalen gezocht voor Typisch Nieuwland

 

Een vrolijke voorstelling vol zang, dans en theater

De cultuurscouts van Stichting Mooi Werk zijn op zoek naar toneelspelers, zangers, dansers en verhalenvertellers uit Nieuwland voor een voorstelling waarin de
(verborgen) talenten van Nieuwland centraal staan; de plaatselijke
operazangeres, de dansende meisjes uit de buurt en de buurman met zijn grappige verhalen.

 


Lees meer »

Stichting Mooi Werk gaat verhuizen

Door Jeffrey Davidsz, nieuwsbericht Stichting Mooi Werk, 5-8-2016

 

Op 31 augustus gaan Stichting Mooi Werk hun kantoorruimte in het Wennekerpand, na vijf jaar, definitief verlaten. Sinds 4 juli is Mooi Werk de trotse huurder van Hoogstraat 97 in Schiedam.

 

Vanaf 1 september is Mooi Werk helemaal over en kunnen we u begroeten op onze fijne, nieuwe plek, dichtbij culturele partners zoals het Jenevermuseum, het Stedelijk Museum Schiedam, het Schiedams Boekhuis, het Coöperatiemuseum en Kunst & Café in het Monopole.

 

Op 15 oktober geven zij een feestje! Dan vieren zij dat Mooi Werk 10 jaar bestaat en laten zij u met veel plezier kennismaken met  hun nieuwe werkplek. De officiële uitnodiging volgt, maar zet deze datum alvast in de agenda.

 


Lees meer »

Wijk Cultuurklassen een groot succes.

Door Jeffrey Davidsz, tekst stichting Mooi Werk, 3-8-2016

 

Na schooltijd maakten, onder leiding van jonge kunstvakdocenten, 174 kinderen op de basisscholen in Nieuwland kennis met gitaarlessen, toneelspelen of volgden ze beeldende kunstlessen.

 

Door het succes van deze pilot, die is ontwikkeld binnen het kunsteducatieprogramma Kunstenmakers van Mooi Werk en werd ondersteund door gemeente Schiedam, NOC*NSF, Fonds voor Cultuurparticipatie en LKCA, zullen de cultuurlessen in Nieuwland, net als de sportlessen, structureel worden aangeboden.

 

Daarnaast zijn de betrokken partijen met elkaar in gesprek om vanaf januari 2017 ook naschoolse kunsteducatie te starten in de wijk Groenoord. Hierdoor krijgen ook kinderen in deze wijk een kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen op een vertrouwde locatie dicht bij huis.

 


Lees meer »

Scootmobielroute door Nieuwland

Donderdag 16 juni a.s. zal er weer een scootmobiel Kunstroute plaatsvinden i.s.m. de Cultuurscouts Schiedam van Stichting Mooi Werk. Deze keer in de wijk Nieuwland. Mocht het die dag regenen dan wordt de route verschoven naar 21 juni. Inschrijven is mogelijk t/m 13 juni a.s.

 


Lees meer »

Hoe schrijf je een liedje? MavoSchravenlant weet t

Hoe schreef Adele haar grootste hits? En wat maakt dat een liedje blijft hangen? Vaak hangt er een mysterieuze sfeer omheen, sommige artiesten zeggen dat ze zo uit de lucht vallen. Maar het is ook echt een vak, een ‘ambacht’: songwriting.


Lees meer »

de Molenmussen uit Nieuwland zingen Zomertijd

De Molenmussen is de officiële naam van het nieuwste koor in Schiedam-Nieuwland dat uit 12 leden bestaat. De koorleden werken, onder leiding van dirigent Jirre Stoutjesdijk, iedere zaterdagmiddag aan de presentatie ‘Zomertijd'. Een vrolijke en nostalgische voorstelling over de -in de ogen van velen- mooiste tijd van het jaar. Lange dagen, buiten leven, ijsjes eten en genieten van de zon.


Lees meer »

Smaken verschillen, voor jongeren in Nieuwland

Anders zijn, daarover wil Camie Bonger het hebben met Schiedamse jongeren.
Voel jij je anders en heb je behoefte om (anoniem) je verhaal te delen, verhalen van anderen uit te beelden, andere jongeren te ontmoeten, zelf in de spotlights te staan of te luisteren naar ervaringen van anderen?


Lees meer »

Kunstenmakerslessen in de wijksportverenging

Door Jeffrey Davidsz, tekst Eveline Lamphen, 9-3-2016

 

De leraren en directies van de scholen in Nieuwland merkten op dat er bij zowel ouders als kinderen niet alleen behoefte was aan sport, maar ook aan kunst en cultuur buiten schooltijd.

 

De kunstenmakers lessen zijn op 29 februari jl. van start gegaan. 78 kinderen van groep 3 t/m 8 van de vijf basisscholen in Nieuwland zijn deze week begonnen met de eerste lessen.

 

De pilotlessen duren acht weken. Na afloop mogen de kinderen zichzelf Kunstenmaker noemen en krijgen ze een certificaat ter herinnering aan hun deelname.

 

Het project is te volgen via www.kunstenmakersschiedam.nl

 


Lees meer »

Hoge opkomst bij onthulling Titan 1

Door Jeffrey Davidsz, 19-01-2016

 

Op zaterdag 16-1-2016 vond de onthulling plaats van  het kunstwerk Titan 1 door wethouder Marcel Houtkamp. Vele Nieuwlanders, belangstellenden en oud werknemers van Wilton Fijenoord waren bij de onthulling aanwezig.

 

Titan 1 was een drijvende bok van de scheepswerf Wilton Fijenoord en het kunst werk is een eerbetoon aan de vele werknemers die bij Wilton Fijenoord hebben gewerkt en de mooiste schepen hebben afgeleverd. Vele Nieuwlanders zijn ook werkzaam geweest bij Wilton Fijenoord.

 

Het kunstwerk is gemaakt door Jaap de Jonge en hangt aan de gevel van de Damlaan, de rotonde met de B.H. Gretelaan. Het kunstwerk is 6x3 m1 groot en wordt s ’avonds verlicht.

 


Lees meer »

 

Nieuwland in beeld