Nu Is Het Genoeg

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld, blijf er niet mee zitten, onderneem actie….

 

Wat is huiselijk geweld?

Huiselijk geweld is geweld dat in de huiselijke kring plaatsvindt, bijvoorbeeld tussen (ex)partners, ouders en kinderen, broers en zussen, grootouders en kleinkinderen. In iedere relatie is wel eens ruzie, dat is heel normaal. Maar wat als de stoppen echt doorslaan? Als er klappen vallen, er dagenlang gezwegen wordt of als er steeds wordt gescholden? Als je partner je dwingt om seks te hebben of je geld af te geven? Of controleert waar je naartoe gaat en met wie je praat? Dat is niet normaal.

 

Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf

Misschien wil je niet toegeven dat het jou overkomt. Je hoopt dat het vanzelf overgaat, dat het na vandaag niet meer gebeurt. Misschien vind je het je eigen schuld.

Als je te maken krijgt met huiselijk geweld, verzin je vaak van alles om het goed te praten. Maar huiselijk geweld stopt niet vanzelf. Daarom is het goed om contact op te nemen met het Steunpunt Huiselijk Geweld. Daarmee help je jezelf. En ook de ander.

 

Je bent niet de enige

Mensen praten niet zo makkelijk over huiselijk geweld. Daardoor denk je misschien dat jij de enige bent die ermee te maken heeft. Maar het komt helaas nog veel te vaak voor. Bijna de helft van alle Nederlanders maakt het ooit mee, soms met fatale afloop. Jaarlijks sterven zo’n 80 volwassenen en 50 kinderen door geweld in huiselijke kring. Dat het zo vaak voorkomt, maakt het nog niet ‘gewoon’. Huiselijk geweld kán niet en mág niet. Het is strafbaar en je hebt het recht en de plicht om voor jezelf en je gezin op te komen.

 

Steunpunt Huiselijk Geweld

De eerste stap naar een oplossing voor huiselijk geweld is erover praten. Iedereen kan bij het Steunpunt Huiselijk Geweld terecht voor informatie, advies en hulp. Het steunpunt krijgt jong en oud aan de telefoon. Mannen en vrouwen, mensen die alleen wonen en mensen die samenwonen. Mensen uit grote en kleine families en uit verschillende culturen. En familieleden, vrienden of buren die geconfronteerd worden met huiselijk geweld in hun omgeving, en die zich zorgen maken. Als je belt, neemt een maatschappelijk werker de tijd om naar je verhaal te luisteren en samen met jou te zoeken naar een oplossing. Soms zijn onze adviezen genoeg, soms is het verstandig om hulp te zoeken. Het Steunpunt Huiselijk Geweld kan deze hulp binnen een paar dagen in gang zetten.

 

Steunpunt Huiselijk Geweld helpt iedereen

Huiselijk geweld is niet alleen een probleem voor het slachtoffer, maar ook voor de pleger en andere betrokkenen. Daarom staat het Steunpunt Huiselijk Geweld open voor iedereen: slachtoffers, plegers en hun kinderen, en de mensen uit hun omgeving die iets zien of vermoeden. Ook onderwijzers, leraren, hulpverleners, hulpinstanties en vrijwilligersorganisaties kunnen bellen voor informatie en advies. Iedereen kan een bijdrage leveren om huiselijk geweld te stoppen.

 

Contact

Ben je in direct gevaar, aarzel dan niet en bel 112. Het Steunpunt Huiselijk Geweld Nieuwe Waterweg Noord is een afdeling van MDNW.  Het steunpunt is 7 x 24 uur per dag bereikbaar. Telefoon (010) 473 65 65. (let wel op, dit nummer kan zichtbaar zijn op je telefoonrekening!) Je kunt het steunpunt ook veilig bellen. Het landelijke 0900-nummer van het Steunpunt Huiselijk Geweld is afgeschermd, dus het is niet terug te vinden op je telefoonrekening. Let er wel op dat je het laatst gebelde nummer uit het geheugen van je (mobiele) telefoon wist. Als je niet weet hoe dat moet, bel dan in een telefooncel of met de telefoon van een vriend of vriendin. Je kunt ook anoniem bellen. Met alle informatie die binnenkomt bij het Steunpunt Huiselijk Geweld wordt vertrouwelijk omgegaan.

 

Het Steunpunt Huiselijk Geweld heeft dus ook één landelijk telefoonnummer:

0900 – 126 26 26 (vijf cent per minuut). Als je belt, krijg je eerst het verzoek om de eerste vier cijfers van je postcode in te toetsen. Dan kom je vanzelf uit bij het steunpunt bij jou in de regio. Als je buiten kantooruren belt, dan komt het wel eens voor dat je wordt doorverwezen naar een ander telefoonnummer.

 

Bellen buiten de spreekuren

Je kunt het beste tijdens de spreekuurtijden bellen. Buiten de spreekuurtijden maar binnen kantoortijden krijg je een antwoordapparaat met keuzemogelijkheden. Bij keuze 1 wordt je doorverbonden met de receptioniste, bij keuze 2 krijg je de mogelijkheid om je gegevens achter te laten en wordt je teruggebeld. Spreek altijd je naam en het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent duidelijk in. Er wordt zo spoedig mogelijk binnen kantoortijden teruggebeld. Dit kan zijn op een tijdstip dat voor jou niet passend is. Let daarom goed op je eigen veiligheid.

 

Wat gebeurt er als je belt?

Wij zijn er om je zo goed mogelijk te helpen. We hebben met veel slachtoffers en plegers van huiselijk geweld gesproken. Daardoor kunnen we goed inschatten wat in jouw situatie het beste is om te doen. Met een advies kun je zelf vaak al veel bereiken. Als je dat wilt, kunnen wij je in contact brengen met hulpverleners bij jou in de regio die samen met jou naar een oplossing zoeken. Als het nodig is, kunnen we je helpen om een opvangadres te vinden voor jou en je kinderen. Want veiligheid is het belangrijkste.

 

Kijk ook op website van Steunpunt Huiselijk Geweld

 

Iedereen kan te maken krijgen met huiselijk geweld: vrouwen, mannen, kinderen en ouderen. Huiselijk geweld komt veel voor en is vaak zeer ingrijpend, voor slachtoffers, plegers en getuigen/omstanders. Soms is het geweld eenmalig, vaak duurt het maanden of zelfs jaren. Door huiselijk geweld is ‘thuis’ geen veilige plek meer.

 

• Mensen hoeven het niet te accepteren of te tolereren in hun omgeving.

• De vicieuze cirkel van huiselijk geweld kan worden doorbroken.

• Hulp zoeken is van belang voor slachtoffers, plegers en omstanders.

 

 

Nieuwland in beeld

Nieuws

Schakel over op de nieuwe website van Nieuwland
Lees meer »

Prijsuitreiking Schoon Loont - Op Het Startblok
Lees meer »

Doe mee met de Wijk - Energiekgroep
Lees meer »

Straatterras J.de Wittsingel vanmiddag 16:00 uur
Lees meer »

Typisch Nieuwland
Lees meer »

Pannenkoekenmiddag
Lees meer »

Kom vanmiddag naar het Wibautplein
Lees meer »

Deze week Wijkoverleg Nieuwland donderdag 11-5
Lees meer »

Film middag in de 5 Molens vrijdag 12 mei
Lees meer »

Pannenkoekenmiddag
Lees meer »

Ga mee met het Gas Los Festival 12-5-2017
Lees meer »

Opening Buurttuin en vernieuwd Wibautplein 10-5
Lees meer »

Stadsgesprek Schiedam 18 mei 2017 - Doe mee
Lees meer »

Volgende week Wijkoverleg Nwland donderdag 11-5
Lees meer »

De deadline aanvraag wijkbudget is 4-5-2017
Lees meer »

Kom eens langs bij de Amusegroep
Lees meer »

OPEN DAG moskee Dr. Schaepmansingel zondag 7-5
Lees meer »

Moslimjongeren stelden zich voor en deelden rozen
Lees meer »

Goed idee voor Nwland, doe een wijkbudgetaanvraag
Lees meer »

Ga mee met het Gas Los Festival 12-5-2017
Lees meer »

DE KLEDINGBANK GAAT VERHUIZEN!
Lees meer »

dE kLEDINGBANK GAAT VERHUIZEN!
Lees meer »

Gedichtenworkshop in MAC Brandersstad op 12 april
Lees meer »

Kom naar Taalcafe Het Werkt
Lees meer »

Nieuwe fotos op de website uit het jaar: 2010
Lees meer »

Open dag en Winter Sale
Lees meer »

Seizoens opening Speeleiland in Nieuwland
Lees meer »

Conditiecursus in Nieuwland, doe mee
Lees meer »

Melden van verdachte zaken bij de LBB - doen
Lees meer »

seizoensopening Het Speeleiland
Lees meer »