Jan Schriek (1931-2016)

Jan Schriek (1931-2016)

 

Een bezige bij, zo omschrijft mevr. Schriek haar Jan. Altijd bezig, altijd actief. Altijd door gaan totdat hij zijn doel bereikt heeft maar o ’wee als dat niet lukt, dan kon Jan nog wel eens knorrig zijn. Toch herinneren wij Jan als een vrolijke man, die altijd alles voor anderen over had en vooral veel verhalen had. Jan zat nooit om en praatje verlegen.

 

Zijn grootste hobby was kaarten maar ook vissen en koken. Zijn gezin was belangrijk en dat moet ook wel als je 58 jaar getrouwd bent en 2 kinderen samen hebt laten opgroeien.  Edith en Ruud de 2 trotse kinderen uit het gezin. Echte schiedammers, dat was het echtpaar Schriek, zij hebben elkaar ontmoet bij dansschool Sitton, de jongen uit Schiedam zuid en het meisje uit Schiedam Oost.

 

Moeilijke jaren waren de oorlogsjaren, naar school gaan was moeilijk en regelmatig werd Jan door zijn moeder erop uitgestuurd om bij boeren in de omgeving, goederen te ruilen voor eten.  Jan wilde niet naar de Ambachtsschool maar ging toch en daar heeft hij de liefde voor het ambachtswerk opgedaan. Hij begon al op 14 jarige leeftijd te werken bij de Baronie (chocoladefabriek). Daarna de opleiding als banketbakker, Jan heeft jaren bij 3 banketbakkers in Rotterdam gewerkt. De liefde voor het koken is ontstaan in zijn diensttijd, hij werd namelijk ingedeeld bij de keuken.

 

Na zijn diensttijd is Jan gaan studeren, de verschillende diploma’s werden behaald en Vroom en Dreesman wist Jan binnen te halen als banketbakker. Daar heeft Jan 27 jaar gewerkt en hij wist uiteindelijk op te klimmen tot chef van de banketbakkerij en de lunchroom. Bij Vroom en Dreesman maakten ze kennelijk ook vroeger al denkfouten want toen het gebak zelfbediening werd hield Jan het voor gezien. Dat was niet zoals hij het graag zag. Zijn overstap naar de boekhouding past echt bij Jan, gewoon iets anders en de firma Wotra zag het in de “pietje precies” wel zitten. Toch bleef het koken knagen en in 1976 vond Jan de droombaan van zijn leven. Dat wist hij toen nog niet, maar de start bij de Meerpaal (verzorgingstehuis) in Vlaardingen zou de rest van zijn leven domineren. Tot zijn 79 jaar was Jan aan de Meerpaal verbonden. Dik na zijn pensioen stond Jan nog steeds in de keuken van de Meerpaal. Werk en privé liepen zo door elkaar heen, de bewoners liepen weg met kok uit de keuken. Jan was zo’n beetje elke dag bij de Meerpaal te vinden.

 

Nieuwland

Na de oplevering van de Mackaystraat in 1959 vond het echtpaar Schriek hier hun eerste woning. Net in 1957 in het huwelijksbootje gestapt was de nieuwe wijk Nieuwland een mooi plek om een start te maken. Maar al na een paar jaar later lonkte de nieuwe flats aan de Damlaan en in 1964 vond de verhuizing plaats.  Daar hebben zij altijd met veel plezier gewoond, dat was de plek waar de kinderen zijn opgegroeid. Ook voor Nieuwland heeft Jan veel gedaan, jarenlang  heeft Jan in de bewonerscommissie Damlaan, de bewoners van de Damlaan vertegenwoordigd en heeft Jan ook bij de buurtbemiddeling gezeten. Jan hielp ons bij verschillende projecten in de wijk en was een frequente bezoeker van het Nieuwlandse wijkoverleg.

 

In 2015 werd Jan Schriek voor al zijn vrijwilligerswerk en verdiensten door burgemeester C. Lamers benoemt tot lid in de orde van Oranje-Nassau.

 

Een quote van Jan om niet te vergeten:

“een dag geen Meerpaal, is een dag niet geleefd”

 

 

Een interview met mevr. Schriek d.d. 20-7-2016 door Jeffrey Davidsz.

 

Heeft u nog een leuke foto of een leuk verhaal over uw contact met Jan Schriek, laat ons dat dan even weten.  Dit kunnen wij op deze pagina toevoegen.

 

Pagina nieuws

Nieuwe pagina op de website: Jan Schriek

De website is uitgebreid met een nieuwe pagina;

 

Dit keer: Markante Nieuwlanders: Jan Schriek

 

Je kunt de nieuwe pagina vinden via:

------->------->

http://www.nieuwland-schiedam.nl/jan-schriek

 

Lees hier het verhaal van Jan Schriek, een vrijwilliger die altijd voor Nieuwland klaar stond maar helaas dit jaar is overleden.

 


Lees meer »

 

Nieuwland in beeld

Nieuws

Schakel over op de nieuwe website van Nieuwland
Lees meer »

Prijsuitreiking Schoon Loont - Op Het Startblok
Lees meer »

Doe mee met de Wijk - Energiekgroep
Lees meer »

Straatterras J.de Wittsingel vanmiddag 16:00 uur
Lees meer »

Typisch Nieuwland
Lees meer »

Pannenkoekenmiddag
Lees meer »

Kom vanmiddag naar het Wibautplein
Lees meer »

Deze week Wijkoverleg Nieuwland donderdag 11-5
Lees meer »

Film middag in de 5 Molens vrijdag 12 mei
Lees meer »

Pannenkoekenmiddag
Lees meer »

Ga mee met het Gas Los Festival 12-5-2017
Lees meer »

Opening Buurttuin en vernieuwd Wibautplein 10-5
Lees meer »

Stadsgesprek Schiedam 18 mei 2017 - Doe mee
Lees meer »

Volgende week Wijkoverleg Nwland donderdag 11-5
Lees meer »

De deadline aanvraag wijkbudget is 4-5-2017
Lees meer »

Kom eens langs bij de Amusegroep
Lees meer »

OPEN DAG moskee Dr. Schaepmansingel zondag 7-5
Lees meer »

Moslimjongeren stelden zich voor en deelden rozen
Lees meer »

Goed idee voor Nwland, doe een wijkbudgetaanvraag
Lees meer »

Ga mee met het Gas Los Festival 12-5-2017
Lees meer »

DE KLEDINGBANK GAAT VERHUIZEN!
Lees meer »

dE kLEDINGBANK GAAT VERHUIZEN!
Lees meer »

Gedichtenworkshop in MAC Brandersstad op 12 april
Lees meer »

Kom naar Taalcafe Het Werkt
Lees meer »

Nieuwe fotos op de website uit het jaar: 2010
Lees meer »

Open dag en Winter Sale
Lees meer »

Seizoens opening Speeleiland in Nieuwland
Lees meer »

Conditiecursus in Nieuwland, doe mee
Lees meer »

Melden van verdachte zaken bij de LBB - doen
Lees meer »

seizoensopening Het Speeleiland
Lees meer »