Voedselbank Tuinieren Schiedam

 

De stichting heet Stichting Stadstuinieren Voedselbank Schiedam, afgekort tot SSVS.

 

In 2013 hebben we op de locatie bij Vijfsluizen  een stuk grond in gebruik van ca. 1.600 m2 (in 2012 was dat 400 m2). Ook mogen we de grond rond boerderij Landvreugd  in de wijk Groenoord gebruiken, dit stuk is ca. 1.200 m2. Hierdoor kunnen we in 2013 veel meer mensen verse groente aanbieden. Verder zijn er nog 2 stukken grond in optie. 800 m2 bij een school aan het Dr. Wibautplein en een stuk grond bij het Lentizcollege in de wijk Oost.

 

Wie zijn wij?

Wij zijn een stel enthousiaste vrijwilligers met groene vingers. We zien steeds vaker dat mensen in nood afhankelijk zijn van de wekelijkse pakketten van de Voedselbank. Bij de afnemers van de voedselpakketten is dringend behoefte aan verse groente en fruit, vooral in gezinnen met jonge kinderen. Daarom zorgen wij voor verse producten.

 

Hoe doen we dat

Het project is als burgerinitiatief begonnen en kreeg van de gemeente een bescheiden bedrag om de grond te bewerken, zaden en materiaal te kunnen kopen. In de zomer van 2012 zijn we bescheiden gestart met het verbouwen van groente op een braakliggend stuk grond bij Vijfsluizen. De grond werd beschikbaar gesteld door de gemeente Schiedam. Medewerkers op de tuin zijn enthousiaste vrijwilligers: werkzoekenden, mensen die een maatschappelijke stage lopen of mensen die een leuke maar vooral zinvolle vrijetijdsbesteding zoeken. Het project was een groot succes. Zo groot zelfs dat we een stichting hebben opgericht om de Voedselbank nog beter van groente (en fruit) te kunnen voorzien.

 

Doelstelling.

De stichting stelt zich tot doel groente en fruit te verbouwen voor de cliënten van de Voedselbank in Schiedam. Op biologische wijze worden groenten  en fruit verbouwd. De opbrengst gaat rechtstreeks in de pakketten van de Voedselbank. In november 2013 waren iets meer dan 200 gezinnen aangewezen op de pakketten van de Voedselbank.

De Voedselbank Schiedam heeft een chronisch gebrek aan verse groente, de vrijwilligers van de stichting leveren een bijdrage door de pakketten met verse groente aan te vullen. Zo van het land, rechtstreeks in de pakketten.

 

Sociale aspecten.

Mensen moeten plezier hebben in het tuinieren. Dat is het belangrijkste. Maar er is ook ruimte voor het sociale gebeuren. Koffie drinken is een gezelligheidsaspect.

We hebben vrijwilligers uit alle lagen van de bevolking en met de meest verschillende achtergronden. We hebben vrijwilligers die werkloos zijn geworden, mensen die een parttime baan hebben, mensen die uit een oorlogsgebied komen, mensen die een uitkering hebben en gepensioneerden. Een paar mensen die een pakket van de Voedselbank krijgen helpen enthousiast mee met het tuinieren.

 

Toch hebben al onze vrijwilligers een en hetzelfde doel: Voedsel verbouwen voor mensen in armoede.

 

Met alle vrijwilligers is de Stichting zeer content. Wij zijn trots op onze gemotiveerde vrijwilligers. Dat mensen hun verhaal wel eens kwijt willen is het menselijk aspect. Onze samenleving is nu eenmaal erg complex. Een luisterend oor kan al veel spanning wegnemen.

 

Afgeleverd aan de Voedselbank 2013

 

Product

Aantal

Waarde

 

 

Sla (kroppen)

578,0

419,75

IJsbergsla (kroppen)

71,0

56,09

Andijvie (kroppen)

362,0

256,60

Snijbonen (kilo)

338,0

1.356,25

Sperciebonen (kilo)

130,5

195,75

Stoksperciebonen (kilo)

4,0

6,00

Snijbiet (kilo)

17,5

24,40

Spitskool (per stuk)

102,0

66,90

Paksoi (per stuk)

92,0

92,00

Zomerwortelen (kilo)

27,0

27,00

Zomerwortelen (bos)

14,0

8,50

Zomerbietjes (kilo)

47,5

47,50

Courgettes (per stuk)

746,0

339,09

Pompoenen (per stuk)

93,0

137,00

Prei (per stuk)

366,0

54,90

Maïs (per stuk)

88,0

61,60

Aardappelen (kilo)

43,0

43,00

Uien (kilo)

27,0

22,35

Radijs (bosjes)

131,0

98,25

Rabarber (kilo)

5,0

6,25

Tomaten (pond)

10,0

10,00

Aalbessen (half pond)

20,0

46,00

Moesappelen (kilo)

18,0

18,00

Peren (kilo)

26,0

26,00

Spruitjes (kilo)

3,5

5,25

 

 

 

 

 

3.429,38

 

Pagina nieuws

Vandaag op Wibautplein - vervolg

Door Henk van Ravensbergen, fotos Soesil, 27-07-2017

 

De tuin ziet er piekfijn uit. Vandaag zijn de eerste aardappelen gerooid en ze zien er op de foto uit als een plaatje; maar in werkelijkheid ook. De bedoeling is dat er de komende weken gefaseerd wordt gerooid, zodat vanaf begin augustus, na dat de aardappelen minimaal een week te drogen zijn gelegd, wekelijks aanbod aan de uitdeelpunten  van de voedselbank Schiedam kan plaatsvinden.

 

 

'Vol verwachting klopt ons hart'. Want als je de spruitplanten ziet staan kan het niet anders zijn dan dat er medio december een grote oogst aan spruiten kan worden verwacht.

 

Kortom, de tuin bevind zich momenteel in optimale conditie! Bekijk de foto's maar.

 

 


Lees meer »

Vandaag op Wibautplein 18-7

Door Joke de Haan, tekst Henk Ravensbergen, 25-7-2016

 

De zomer heeft haar intrede gedaan. Je moet er wel aan wennen, maar het maakt de mensen blij en dat is dezer dagen toch mooi meegenomen, niet waar? Ook de zonnebloem laat zien dat het nu toch echt zomer is.

 

De courgettes en aanverwante familieleden zoals de Patison vertonen zich in al hun glorie en worden ook vandaag al geoogst om donderdag te worden afgeleverd aan de Voedselbank Schiedam. De rest volgt woensdag.

 

Zaterdag hebben we nog heel wat plantjes opgehaald bij de kweker in Rockanje voor de drie tuinen. Voor het Wibautplein waren hiervan 125 slaplantjes en 130 paksoiplantjes bestemd. Vanochtend alle slaplantjes gepoot en een derde van de paksoi. Het restant gaat een woensdag de grond in.

 

Vanwege de te verwachten warmte, oplopend tot boven de dertig graden, beginnen we woensdag maar vroeg, zodat we om een uur of elf kunnen stoppen voordat de hitte toeslaat en het niet echt leuk meer zal zijn op het land bezig te zijn.

 

 

 


Lees meer »

Vandaag op Wibautplein.

Door Joke de Haan, tekst en foto’s Henk van Ravensbergen, 14-07-2016

 

Ondanks de wateroverlast van de afgelopen weken, vandaag alleen maar positief nieuws.

 

Om te beginnen vertonen de bonenplantjes die we al hadden afgeschreven toch wat bloei, al moet je er niet te veel van verwachten.

 

Meer positief nieuws vandaag.

 

We hebben de eerste aardappelen gerooid, veertien dagen drogen en dan kan de eerste opbrengst naar de Voedselbank Schiedam, maar ook hier geldt: temper de verwachtingen enigszins voor de totale oogst voor dit jaar, want ook de aardappelplanten hebben het flink voor de kiezen gekregen.

 


Lees meer »

Fotos Voedselbanktuin Wibautplein.

Door Jeffrey Davidsz, tekst Joke de Haan, 29-7-2015

 

Vorige week zijn er foto’s op de voedselbanktuin Wibaut gemaakt.

 

Interessant en leuk om te zien hoe het Wibautplein er uit zag voor de aanpak en de speeltuin en voedselbanktuin gerealiseerd werden.

 

 

Amateur fotograaf "Ryoma"  maakte van deze verandering mooie foto’s.

De linken volgen (zie lees meer) als u even tijd hebt; het geeft U bijzondere informatie over Schiedam.

 


Lees meer »

 

Nieuwland in beeld