Wonen in Nieuwland

Nieuwland is gebouwd in de jaren 50 volgens de tuinstad principes van licht, lucht, ruimte en functiescheiding naar ontwerp van J. Horvath. Het is ook een wijk van de grote productieaantallen uit de wederopbouw. In de loop der jaren is de wijk uitgegroeid tot een lappendeken van buurten, die zich onderscheiden naar woningtype, architectuur en kwaliteit van de woonomgeving. In de periode 1950-70 was Nieuwland een wijk voor jonge gezinnen uit de gegoede klasse. In de jaren ’60 trok deze groep bewoners weg naar Groenoord en in de jaren ’70 naar de eensgezinswoningen in de buurtgemeenten. Midden jaren ’80 werd duidelijk dat Nieuwland zich in een vrije val bevond; vergrijzing en instroom van allochtone gezinnen met veel kinderen. 
 

Nieuwland is een typische ‘starterswijk’. Het is een wijk waar enerzijds veel alleenstaanden wonen (39%) maar anderzijds ook wat meer grote (allochtone) huishoudens (5+). Verder is het een jonge wijk: 25% is jonger dan 19 jaar.  De woningvoorraad bestaat uit 7100 woningen, waarvan 75% uit huurwoningen. Deze zijn grotendeels eigendom van corporatie Woonplus. Het zijn voornamelijk meergezinswoningen (portiek- en galerijflats) in de goedkope sector met drie of vier kamers. Aan de hand van omvangrijke plannen voor woningdifferentiatie wordt hard gewerkt aan renovatie (Buurtplus) en sloop/nieuwbouw (Nieuwe Tuinen en Over het Water).
 

 

Rechts boven: Nieuwland West.

 

Pagina nieuws

Opname Woonworkshopfilmpjes in volle gang

Door Jeffrey Davidsz, 24-06-2015

 

Wellicht heeft u ons in de wijk zien filmen, op dit moment is Woonplus samen met Look TV bezig met het opnemen van Woonworkshop filmpjes in de wijk.

 

De filmpjes gaan over verschillende aspecten van het wonen, gisteren hebben wij filmpjes gemaakt over planmatig onderhoud, urgentie aanvragen en medehuurderschap.

 

In de filmpjes spelen bewoners uit de wijk de hoofdrol. De filmpjes zullen binnenkort worden uitgezonden op Look TV.

 


Lees meer »

Zelf meer kleur en fleur in uw straat aanbrengen?

Door Jeffrey Davidsz, 22-6-2015

 

Maak uw straat groener met een geveltuin: een smalle strook grond langs een gevel op de stoep.

 

Niet iedereen heeft namelijk een eigen voortuin en op sommige plekken in Schiedam is weinig ruimte om bomen of ander groen aan te planten.

 

Een geveltuin aanleggen is heel eenvoudig, neemt weinig ruimte in beslag en vergt daardoor weinig tijd in onderhoud.

 

Hetzelfde effect geeft een smalle bloembak tegen de gevel.

 


Lees meer »

Doe mee met de geveltuinactie !

Doe mee met de geveltuinactie !

 

Heeft u al een mooie geveltuin of bent u van plan er één aan te leggen? Meldt u aan voor de geveltuinactie! De tien mooiste geveltuinen maken kans op een unieke en fleurige aanwinst voor in de (gevel)tuin.

 

Aanmelden vóór 20 juli via contact@schiedam.nl

ovv ‘geveltuinactie’. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden.

 

In de zomermaanden gaat de jury op pad en beoordeelt alle deelnemende geveltuinen. De winnaars ontvangen de unieke aanwinst in de tweede helft van september.

 


Lees meer »

 

Nieuwland in beeld